במכון פיזיולייף מתבצע אימון גופני  ייחודי מותאם למתאמנים הסובלים מבעיות בריאות שונות:

  • מתאמנים לאחר צינתור כלילי או ניתוח מעקפים  או  אוטם בשריר הלב
  • לסובלים מאי ספיקת לב, הפרעות בקצב הלב, ומחלות משסתמים.
  • לחולים במחלות ריאה כגון: אפיזמה, אסטמה, ברונכית.
  • לאחר אירועי מוחי  CVA, TIA
  • לאחר אשפוזים או ניתוחים

האימון משלב בין אימון אירובי מדורג, חיזוק שרירים כללי, תרגולי פיזיותרפיה נשימתית וטיפול בבעיות אורטופדיות כחלק מתהליך האימון.
שיטת אימון זו מתבססת על מספר רב של מחקרים שהוכיחו שהטיפול המשולב הוביל לתוצאות קליניות טובות יותר והמתאמנים התמידו בתוכנית האימון לאורך זמן רב יותר.

האימונים מועברים באופן אישי על ידי שי גרינברג MSc BPT BEd פיזיולוג ופיזיותרפיסט מוסמך מאוניברסיטת ת”א. בנוסף, שי בעל ניסיון קליני עשיר בשיקום חולי לב, חולי ריאה ובטיפולי פיזיותרפיה.

שיקום חולי לב
המונח שיקום לב, נולד בארה”ב באמצע שנות ה60 , באותו זמן חולי הלב היו זקוקים לזמן ארוך על מנת לחזור לשגרת חייהם. כתוצאה מכך החלו תוכניות המשלבות אימון גופני, תזונה והשגחה רפואית על מנת לקצר את חזרתם לעבודה. בארץ תוכניות השיקום החלו לפעול בתחילת שנות ה70 וכיום ישנן תוכניות שיקום ברוב בתי החולים ובמספר מכונים פרטיים. כיום, כתוצאה מההתפתחות האדירה שהתרחשה ברפואת הצנתורים, מרבית חולי הלב משתחררים לביתם כעבור יום –יומיים לאחר האשפוז ביכולת תפקודית טובה, לכן החשיבות התהליך השיקומי הופנתה בעיקר למניעת המחלה.

מרכיבי השיקום:
התהליך אותו עובר החולה מרגע שחררו מבית החולים עד לחזרתו לאורח חיים בריא, כולל מספר מרכיבים.
טיפול רפואי מניעתי: טיפול תרופתי הכולל; תרופות לאיזון לחץ הדם, שיפור פרופיל שומני הדם וכו.
יעוץ תזונתי: להפחתת משקל, שיפור בפרופיל גורמי הסיכון.
אימון גופני מודרך: בשנים האחרונות מהווה האימון הגופני את המרכיב המרכזי בתהליך השקום. לאחר האשפוז המטופל מתחיל בביצוע פעילות גופנית קלה, ובצורה הדרגתית עם השיפור בכושרו הגופני דרגת והיקף הפעילות הגופנית עולה בהדרגה על מנת להשיג גם שיפור במצבו הגופני הכולל , וגם למניעת אירועי לב חוזרים.
באמצעות ביצוע פעילות גופנית סדירה ניתן להשיג בנוסף לשיפור בכושר הגופני גם שיפור משמעותי במצב הבריאותי, שלא ניתן להשיגו בדרכים אחרות: לשפר את תפקוד עורקי הלב, להרחיב את העורקים ובכך לעצור את התהליך הטרשתי.לשפר את תפקוד הלב.

  • לאזן את רמות הלחץ הדם.
  • לשפר את פרופיל קרישיות הדם.
  • לשפר את פרופיל שומני הדם, להוריד את רמות הכולסטרול הרע, וטריגלצרידים, ולהעלות את רמות הכולסטרול הטוב.
  • לסייע באיזון רמות הסוכר בדם.
  • להפחית משקל, והעלות את מסת השריר.
  • להפיג את מתחים נפשיים ושיפור מצב הרוח.

באופן מסורתי תהליך השיקום מתחלק ל-3 שלבים
שלב 1 התאוששות:
מרגע שחרור מהבית חולים עד 3 שבועות.
המטרה העיקרית של שלב זה הוא מנוחה, על מנת לאפשר ללב ולעורקי הלב, להחלים מאירוע הלבבי.
בשלב זה אימון הגופני כולל הליכה, בדרגת קושי קלה עד 20 פעימות דופק מעל דופק המנוחה , למשך 20 דקות פעמיים ביום. פעילות זו מיועדת בעיקר להפחתת מתחים, לשיפור בפרופיל הקרישה של הדם, ולשמור על התפקוד השרירים.
שלב 2 שיפור במצב הגופני ופרופיל בגורמי הסיכון:
3 שבועות –4 חודשיים.
המטרה של שלב זה: שיפור משמעותי בכושרו הגופני של החולה, ושיפור בפרופיל גורמי הסיכון.
הקיף הפעילות הגופנית הנדרש הוא 5 פעמיים בשבוע למשך 50 דקות. כאשר דרגת עוצמת הפעילות היא בטווח 60%-75% מהדופק המרבי של המתאמן. עוצמת הפעילות נקבעת על פי מספר פרמטרים כגון: כושרו הגופני של המתאמן, תפקוד הלב, תרופות שהוא נוטל, פרופיל גורמי הסיכון שלו, מצבו הגופני הכולל.
האימונים כוללים בנוסף לפעילות אירובית: הליכה, אופניים, מכשיר סקי. גם אימון משקולות ומתיחות.
שלב 3: שמירה על אורח חיים בריא
מ-4 חודשיים ואילך שלב זה בעיקרו כולל שמירה על אורח חיים בריא ועל הקיף אימון נדרש. לאחר שהושג באופן הדרגתי שיפור בכושרו הגופני, חלק מהמתאמנים יסתפקו בשמירה על כושרם הגופני ואילו חלק מהמתאמנים בהתאם למצבם הרפואי יבחר להמשיך ולשפר את כושרם הגופני מכוון שקיים קשר ישיר בין רמת הכושר גופני לבין הפחתת הסיכון לתחלואה במחלות לב.
האימוניים כוללים: אימוני אינטרוולים בטווח דופק 70-80% מהדופק המרבי.
אימוניי הכוח בעצימות גבוהה על מנת להשיג שיפור משמעותי במסת השריר.

לסיכום
תהליך השיקום לאחר אירוע לבבי הינו תהליך הנמשך מספר חודשים באופן הדרגתי, תוך התחשבות במצבו הרפואי של המתאמן. הדרכה צמודה, וביצוע אימונים מקצועיים יבטיח שיפור משמעותי בפרופיל הסיכון ויפחית בצורה משמעותית את הסיכון לאירוע חוזר.