במכון פיזיולייף מתבצע טיפול ייחודי משולב בכאבים אורטופדיים שמקורם:
במפרקים (אוסטאוטריטיס פריצת דיסק כאבי גב וכו)
בעצמות (אוסטאופרוזיס, שברים בחוליות )
כאבי שרירים או גידים שמקורם מדלקת או חוסר איזון שרירי.
שיקום מקיף לאחר ניתוחים אורטופדיים כגון: החלפת מפרקים, קיבוע שברים, ניתוחים בעמוד שדרה.
שיקום מקיף לאחר פציעות ספורט כגון: שיחזור רצועה צולבת, ארתוסקופיות של הברך, ניתוח לתיקון גידים בכתף.
הטיפול משלב בין טיפולי פיזיותרפיה מנואלייים לבין תרגול אקטיבי מקצועי לשיפור הכושר התפקודי.
שיטת הטיפול מתבססת על מספר רב של מחקרים שהוכיחו שהטיפול המשולב קיצר את זמן הטיפול, ומנע את חזרת הכאבים לאורך זמן ביחס לטיפולים סטנדרטים.
הטיפולים מתבצעים על ידי שי גרינברג MSc BPT Bed פיזיולוג ופיזיותרפיסט .בעל ניסיון קליני עשיר בטיפולי פיזיותרפיה ואימון גופני לאנשים הסובלים מבעיות בריאות.
מטרת טיפולי הפיזיותרפיה
מטרת טיפולי הפיזיותרפיה הינה החזרת היכולת התפקודית לגוף שנפגעה או בעקבות טראומה (שברים או חבלות ) או מחלות (לאחר אירוע מוחי, מחלות ריאה) או תוצאה מכאבים הנובעים מתפקוד לקוי של השלד.
הטיפול מבוסס על הכרת המטופל על ידי ביצוע ראיון, ובדיקה גופנית, והתאמת תוכנית טיפול הכוללת שילוב של מספר שיטות טיפול: טיפול מנואלי, טיפול אקטיבי, טיפול ברקמה רכה, שימוש אלקטרותרפיה ו taiping .
שלבי הטיפול
ראיון: לפני תחילת הטיפול מתבצע ראיון לגבי הבעיה ממנה סובל המטופל, הראיון כולל תחקור לגבי ההיסטוריה הרפואית, היכולת התפקודית, הבעיה ממנה המטופל סובל וכיצד גורמים שונים משפעים עליה.
בדיקה גופנית: לאחר הראיון, נערכת בדיקה גופנית של המטופל, שמטרתה לאבחן מהו הגורם שמוביל לפגיעה בתפקוד המטופל או מהווה למקור לכאב.
הבדיקה כוללת בדיקה תפקודית, הבודקת את יכולות ואת מגבלות המטופל. תפקידה לעורר את הופעת הכאבים על ידי ביצוע מספר מבדקים גופניים אורטופדיים שחלקם אקטיבים וחלקם פסיביים.
תוכנית טיפול: על סמך הראיון והבדיקה הגופנית, נבנית תוכנית טיפול. התוכנית כוללת מצד אחד את המטרות שהמטופל רוצה להשיג, מצד שני את מצבו של המטופל, הבעיה ממנה הוא סובל ומידת ההשפעה של טיפולי הפיזיותרפיה על הבעיה שממנה הוא סובל. לרוב תוך 3 עד 5 טיפולים מתרחש שיפור משמעותי במצבו של המטופל ונדרשים עד 12 טיפולים על מנת להשיג שיפור קבוע במצבו של המטופל.
הטיפול
הטיפול בפיזיותרפיה מורכב משילוב של מספר סוגי טיפול:
טכניקות מנואליות: הטיפול מבוצע לרוב בשכיבה כאשר המטופל הוא פסיבי והמטפל מניע את איברי המטופל או חוליות הגב. בצורה זו מתבצעת תנועה מבודדת במפרקים שאינה מבוצעת בזמן הנעת המפרק באופן אקטיבי. על ידי כך ניתן לשחרר אזורים כאובים על ידי הגדלת הטווח במפרקים, שחרור לחץ מכני, השגת הרפייה שרירית טובה יותר ומתיחה של רצועות וגידים.
ישנן שלוש גישות טיפוליות בטכניקה מנאולית. 3 השיטות פותחו באוסטרליה שנקראות על שם האנשים שפיתחו אותן: מיתלנד, מקנזי, מליגן. השיטות זוכות לתמיכה קלינית רחבה אולם חסרונן העיקרי הוא העדר תמיכה מדעית רחבה ביעילותן.
שיטת מקנזי: הגיון הבסיסי והפשוט של השיטה: הוא שחרור הלחץ המכני. בהנחה שאם כאב מתעורר בזמן תנוחה מסוימת או בזמן ביצוע תנועה, הרי שביצוע תנועה בכיוון נגדי יגרום לשחרור הלחץ המכני וביצוע חוזר לאורך זמן בשילוב עם ביצוע עצמאי על ידי המטופל יגרום להפחתת הכאב. השיטה פופולריות בעיקר בטיפולים בכאבי גב על רקע של פריצות דיסק.
שיטת מליגן: שיטה זו טוענת שהכאבים במפרקים נובעים מתנועה או מתנוחה לא תקינה במפרק, שינוי תנוחת המפרק על ידי המטפל תוך כדי ביצוע תנועה אקטיבית של המטופל יגרום לתנועה חלקה יותר במפרק ולהפחתת הכאב בזמן ביצוע התנועה. התנועות מבצעות דווקא לכיוון הכואב. השיטה זו לפופולריות בטיפול בכתפיים ובברכיים.
שיטת מיתלנד: שיטה זו מבוססת על ביצוע בדיקה פרטנית לזיהוי מקור הכאב, לאחר שאובחן מקור הכאב והתנועה שגורמת לכאב הטיפול מתבסס על ביצוע תנועות פסיביות בצורה הדרגתית מתנועה קטנה לגדולה בהתאם לדרגת הכאב.
דיקור יבש: דיקור יבש או בשמו האחר דיקור מערבי. היא שיטת טיפול שצוברת פופולריות רבה בשנים האחרונות בעקבות מספר רב של מחקרים קליניים שהוכיחו את יעילותה בטיפול בכאב. בשונה מדיקור סיני שהוא שטחי, הדיקור היבש מתבצע על ידי הכנסת מחט דקה מאוד וארוכה לתוך עומק השריר, במקום שבו זוהתה “טריגר-פוינט” בשריר שאחראית על הופעת הכאב.
טיפול אקטיבי: מבוסס על ביצוע תרגילים בדרגת קושי שונה, ובצורות שונות במטרה לחזק ולהפעיל את מערכת התנועה. בשנים האחרונות הופך הטיפול אקטיבי למרכיב המרכזי בטיפול בעקבות מספר מחקרים רב שהוכיחו שיעילותו זהה לטיפול המנאולי אבל השפעתו נמשכת זמן רב יותר. בניגוד לחדר הכושר שבו עיקר עבודת החיזוק פועלת על שרירים גדולים בעלי חשיבות אסטטית, התרגול אקטיבי בפיזיותרפיה מתייחס רק לבעיה ממנה סובל המטופל, וכולל חיזוק שרירים אשר ישפרו את התפקוד של מערכת התנועה.
טיפול ברקמה רכה: ביצוע עיסוי הינו חלק חשוב בטיפול אולם הוא מזוהה בטעות עם כל הטיפול הפיזיותרפי עצמו. העיסוי יעיל בהקלה על כאבים שמקורם ברקמה הרכה: שרירים, גידים, ורצועות. היתרון בעיסוי שלרוב הוא גורם לירידה מיידית בכאב אולם השפעתו קצרת טווח, ואינו מהווה פיתרון יחיד לבעיה.
שימוש באלקטרותרפיה ותרמותרפיה: הטיפול זה הוא טיפול המיועד בעקרו להפחתת כאב, על ידי זרמים חשמליים או באמצעות גלי אולטרה סאונד או חימום או קירור. ישנן חילוקי דעות לגבי יעילות הטיפול בפתולוגיות השונות, יעיל יותר כפתרון לכאבים כרוניים, ולמטופלים בגיל מבוגר. תפקיד הזרם החשמלי הוא מצד אחד להפחית את תחושת הכאב מצד שני לזרז את תהליכי הריפוי.
Taiping: חבישה באמצעות פלסטרים הינו טיפול השכיח בקרב ספורטאים. ישנן מספר גישות לחבישה כגון: מקונל, מליגן, קינזיו-טייפינג. מטרת החבישה לשנות את זווית הפעולה של השרירים במפרק, ולהפחית את העומס מהשרירים או מהגידים.
את החבישה מומלץ להשאיר מספר ימיים בהתאם ליעילות המושגת.
התקדמות הטיפול
לרב הטיפול מורכב משילוב של ממספר שיטות טיפול: מנאולי, אקטיבי , וכו. בחירת הטכניקה הטיפולית המנאולית משתנה בהתאם לאזור הכאב ואופיו. התקדמות הטיפול נקבעת על ידי שני מדדים: מידת השפעתו, והשלב הטיפולי. בטיפולים הראשונים רוב זמן הטיפול יוקדש לטכניקות מנואליות אך עם התקדמות הטיפול יושם דגש על הטיפול האקטיבי. זאת מכוון שבשלב הראשון המטרה היא הורדת כאב והחזרת תפקוד ובשלב השני הדגש הוא על מניעת הבעיה בעתיד. מה גם שבזמן התרגול אקטיבי מופעל על האזור המטופל עומסים גבוהים יותר מאשר הטיפול הפסיבי. בנוסף בשלב הראשון הטיפול מתרכז בעיקר באזור הכואב וככל שהטיפול מתקדם מושם דגש על אזורים נוספים העלולים לגרום לחזרת הפתולוגיה.
חשוב לזכור שפיזיותרפיה אינו מדע מדויק ולכן יתכן סוג טיפול שמתאים למטופל אחד לא יתאים למטופל אחר. אולם שילוב והכרה של מספר טכניקות טיפוליות, טפול אקטיבי מדויק ושיפור מצב כללי של המטופל מגדיל בצורה משמעותית את הצלחת הטיפול.