
מזמן הוכח שביצוע פעילות גופנית באופן סדיר מונע מחלות ומאריך את תוחלת החיים. אך בזמן האימון עצמו, דווקא מערכות הגוף שהאימון משפיע עליהם לטובה, פועלות ביתר מרץ, מה שגורם לחלק מהמתאמנים להטיל ספקות ביעילות האימון. כיצד המאמץ דווקא טוב לבריאות.
בשנים האחרונות כולם מכירים בתרומה החשובה של ביצוע סדיר של פעילות גופנית בשמירה על בריאות. מזמן הוכח שפעילות גופנית מונעת מחלות לב וכלי דם , מפחיתה בצורה משמעותית את שכיחות מחלת הסרטן, מונעת מחלות מטבוליות כגון סכרת, אוסטאופרוזיס , השמנת יתר ועוד . לאחרונה הוכח שפעילות גם מונעת ומשקמת כאבים אורטופדיים כגון כאבי גב, וברכיים. אולם למרות התמיכה הגורפת בביצוע הפעילות חלק מהאוכלוסייה חושש לבצע פעילות גופנית בעיקר הסובלים מבעיות בריאות שונות, זאת מתוך מחשבה מוטעת או פחד הנובעים מכך שבזמן הפעילות כל מערכות הגוף פועלות במרץ, ושמצב זה עלול לגרום נזק לגוף במקום תועלת.
אך האמת היא הפוכה, השפעה החיובית של האימון תלויה בכך שביצוע מאמץ גופני דורש פעולה נמרצת של רוב מערכות הגוף. נכון שבזמן אימון ניתן למדוד: קצב לב גבוה, עלייה בלחץ הדם הזעה מוגברת, עלייה בחום הגוף ושינוי במדדים מטבולים רבים ובזמן האימון גם מופעל עומס גדול על המפרקים והשרירים, אולם כאשר האימון מותאם למצבו הגופני של המתאמן, פעילות יתר זו של מערכות הגוף גורמת לאורך זמן לשיפור בתפקוד המערכות הגוף שמבטאת לא רק בשיפור יכולת המאמץ גם בשיפור בתפקוד המערכות הגוף במנוחה.
אם העומס על הלב עולה כיצד אימון מפחית את שעור מחלות הלב? בזמן מאמץ אירובי כגון הליכה או ריצה מתרחשת עלייה הדרגתית בקצב הלב , בהתאם לדרגת המאמץ. כתוצאה מעלייה בקצב הלב יותר דם מגיע לחדרי הלב שריר הלב מתכווץ באופן יעיל יותר ותפוקת הלב עולה. בנוסף בזמן מאמץ כתוצאה מהתכווצות הלב , מתרחשת הרחבה של עורקי הלב ( העורקים הכלילים) והזרימה בהם עולה משמעותית. שיפור בתפקוד הלב יוביל לכך שהלב יעבוד בצורה יעילה יותר ולכן קצב הלב יהיה נמוך יותר במנוחה או במאמץ. ועורקי הלב יהיו רחבי ם יותר מה שמונע התפתחות של מחלות לב.
אם לחץ הדם עולה כיצד אימון גורם לירידה בלחץ הדם? בזמן האימון הלב צריך להזרים כמות גדולה יותר של דם לגוף על מנת לספק דם מעושר בחמצן לשרירים הפועלים. כתוצאה מכך הלחץ בעורקי הגוף עולה. אך בדפנות העורקים ישנם מעיין חיישנים שבתגובה ללחץ המוגבר משחררים חומרים אשר שגורמים להרחבה של העורקים . לכן עלייה בלחץ הדם בזמן האימון תוביל להרחבה של העורקים גם בזמן אימון ולאורך זמן כלי הדם יתרחבו גם במנוחה דבר שיוביל לירידה בלחץ הדם גם בזמן מנוחה.
אם מתנשפים ומרגישים “חוסר אוויר ” כיצד אימון גורם לירידה בשיעור מחלות ולעלייה בתפקוד הריאות? מערכת הנשימה היא מרכיב חשוב ביכולת לבצע מאמצים, ותפקידה להעביר חמצן מהסביבה למערכת הדם ולכן והיא מגבירה את פעילותה בצורה משמעותית בזמן המאמץ. לפעילות זו שני מרכיבים האחד העלייה בקצב הנשימה והשנייה עלייה בנפח האוויר הנכנס ויוצא בכל נשיפה ושאיפה. כתוצאה מכך יותר חלקים של הריאות מתאווררים. ושרירי מערכת הנשימה כתוצאה מהפעילות הנמרצת מתחזקים. לכן אימון מותאם גורם לשיפור בתפקוד מערכת הנשימה, ולשמירה על ריאות נקיות.
אם רמות הסוכר בדם עולות בזמן אימון כיצד רמות הסוכר יורדות במנוחה? בזמן מאמץ השרירים זקוקים לסוכר על מנת לייצר אנרגיה. לשם כך מתרחש פירוק מהיר של סוכר בכבד . אך במקביל מתרחשת כניסה מוגברת של מולקולות הסוכר לשריר. ולכן ככול שמתמידים באימונים השריר יכול לקלוט מהר יותר את מולקולות הסוכר. הרגישות הגבוה של השריר למולקולות הסוכר לאחר פרק זמן של אימוניים נשארת גם במנוחה. ולאורך זמן גם במצב מנוחה מולקולות הסוכר בדם מנוצלות באופן טוב יותר על ידי שרירים ואימון גורם לירידה בערכי הסוכר בדם במנוחה.
אם מאמץ מגביר את העומס על השרירים כיצד זה מפחית כאבי שרירים ביום יום? כאבי שרירים כרוניים לדוגמא בצוואר נגרמות כתוצאה מעייפות שרירית בשל ביצוע משימות חוזרות כגון עבודה על המחשב. העייפות שמובילה לכאב נובעת מכך שהעומס שמופעל בחיי היום יום , מופעל רק על חלק קטן מיחידות השריר. ולעומת זאת תרגול לחיזוק השרירים מחזיר לשרירים את פעולתם התקינה, כך שיותר יחידות של השריר יתכווצו בו זמנית ושתתרחש תחלופה בין היחידות שמתכווצות התוצאה לאחר אימון שעומס המופעל ביום יום יתחלק בין יותר יחידות שריר. ולכן תוכניות שכללו חיזוק של שרירי הצוואר וחגורת הכתפיים הוכחו כיעילות בהפחתת כאב בקרב אנשים שסובלים מכאבי צוואר.
אם בפעילות מופעל עומס גדול על הברכיים, כיצד זה מונע כאבי ברכיים? חלק גדול מכאבי הברכיים נובע משחיקה של הסחוס המיפרקי. בנוסף לשחיקה עם הגיל ללא אימון מתרחשת ירידה בכוח השרירים המפעילים את הברך. פעילות גופנית כגון הליכה וחיזוק שרירים מפעילה עומס על המפרק מניעה את הנוזל במפרק לתוך רקמת הסחוס, וכך רקמת הסחוס מקבלת את חומרים הזנה שהיא זקוקה. בנוסף חיזוק שרירים סביב המפרק גורם לכך שהשרירים שמייצבים את המפרק פועלים בצורה מתוזמנת יותר והעומס המופעל על עצמות המפרק קטן. לכן תוכניות תרגול שכללו הפעלה וחיזוק של שרירים סביב הברך גרמו לירידה בעוצמת הכאב ולעלייה בתפקוד.
אם בפעילות מופעל עומס על הגב, כיצד פעילות יעילה בהפחתת הכאבים? לרוב מקור הופעת כאבי הגב אינו ידוע בעיקר כאשר מדובר בכאבים כרוניים. תרגול לחיזוק שרירי הגב ולשיפור התנועתיות אשר מתבצע בתנוחות ללא עומס על הגב כגון בשכיבה גורם להטבה ניכרת בכאבי גב ולעלייה בתפקוד. התרגול גורם לחיזוק שרירי הגב עצמם , וחיזוק השרירים המייצבים של הגב. נמצא שבנוסף לעלייה בתפקוד מתרחשת כתוצאה מהתרגול ירידה באות הכאב המועבר משריר הגב למוח. בנוסף תרגול מותאם שכולל תנועתיות של הגב משחרר את הלחץ המכני על חוליות הגב ועשוי להוביל להקלה מהירה בכאב.