Printכחלק ממאבקה בתופעת השמנת היתר ועידוד ביצוע פעילות גופנית בארצות הברית, אשת נשיא ארצות הברית מישל אובמה הפכה למודל לאורח חיים בריא וביצוע פעילות גופנית. בתחילת כהונת בעלה הרבתה התקשורת לתאר בהתפעלות את זרועותיה השריריות ואת מבנה גופה השרירי. לאחרונה זכתה לפולריות נוספת כאשר ביצעה בתוכנית טלוויזיה תחרות בביצוע שכיבות סמיכה מול המנחה והדגימה יכולות גופניות מעולות בהתאם לגילה. במקביל מאמן הכושר שלה שהפך לסלברטאי בפני עצמו, מפרט את תוכנית האימון שלה ומתברר שהיא אינה מקדישה שעות רבות לאימון הגופני אלה מתאמנת כמו רוב המתאמנים החובבים 3 פעמיים בשבוע למשך של כשעה וחצי, אימונים המשלבים אימון אירובי ותרגילים לחיזוק השרירי הגוף .
רבים מסתכלים עליה בהערצה שואלים את עצמם, אם אני התאמן בדיוק כמוה האם השיג את אותן התוצאות? התשובה היא לא. הסיבה האמתית לכושרה הגופני הגבוה ומראה האתלטי ביחס לזמן המועט שהיא משקיעה באימונים הינה גנטית.
מתברר שלתורשה, המרכיב הגנטי , בדומה לצבע השיער או העיניים שלנו , משפיע בצורה משמעותית גם על מבנה הגוף וגם על יכולת המתאמן לשפר את כושרו הגופני ואת מראה הגוף בתגובה לאימונים.
המאפיין הגנטי של כל אחד מאתנו נמצא בגרעין תאי הגוף, והוא מכיל רצף של גנים אשר קובעים את תוכנות האדם. בגוף האדם כ20,000 גנים אשר יכולים להופיע ברצפים שונים מה שמגביר את השונות הגנטית למספר מיליונים של תכונות גנטיות. תכונות אלה אחראיות גם על התגובה של הגוף לאימון על ידי יצירת מספר רב של חלבונים אשר משפעים על הקשת הרחבה של התגובות הפיזיולוגיות לאימון.
בשני העשורים האחרונים נערכו מספר רב של מחקרים על מנת לנסות ולאתר מה הם הגנים אשר אחראים גם על פיתוח יכולות ספורטיביות מצד אחד וגם וגם על בריאות והופעת מחלות. אך גם על מנת לבחון את מידת השפעה גנטית על מרכיבים שונים של האימון וגם את השפעה של אימון גופני על התחלואה המחלות גנטיות שונות.
במחקרים אילו , השוותה השפעת האימון על מספר משפחות בעלות מאפיינים גנטיים דומים אשר עברו את אותה תוכנת אימונים. החוקרים מצאו שלמרות שמתאמנים עברו את אותה תוכנת אימונים בדיוק, השיפור בחלק ממרכיב הכושר הגופני , בקרב אנשים בעלי מאפיין גנטי מסוים היה גדול ב50 אחוז יותר, מאשר אנשים בעלי מאפיין גנטי אחר. המשמעות שההבדל הגנטי גרם לכך שאצל חלק מהמתאמנים חל שיפור משמעותי בכושר הגופני לעומת חלק מהמתאמנים שחל שיפור קטן מאוד.
כאשר בחנו מה מבין מרכיבי הכושר הוא בעל השפעה גנטית גדולה ביותר ומנגד אילו מרכיב כושר כן ניתן לשפר בעיקר באמצעות אימונים . נמצא שהשפעה הגנטית הגדולה ביותר נמצאה על מסת שרירים בגוף , בעיקר בפלג גוף העליון . למעשה הגנטיקה אחראית על הבדל של בין 50-80% במסת השריר בין המתאמנים שונים. תוצאות אלה מסבירות את יכולתה הגופנית של מישל אובמה. גם היכולת מלבצע מאמצים אירוביים (ריצה ) לפרק זמן קצר הקשורים לתפקוד לב וריאות מרביים הינם בעלי מאפיין גנטי בולט.
לעומת זאת, מרכיבי הכושר הגופני שקשורים, לסבולת של השרירים, החשובים יותר לתפקוד היום יומי כגון: היכולת לבצע מאמצים קלים לאורך זמן גם באמצעות משקולות וגם באימונים אירובים ארוכים מושפעת פחות מגנטיקה ויותר מתוכניות אימונים.
יחסי הגומלין שבין המרכיב הגנטי לבין אימון הגופני נבדקו גם בשאלה האם אימון גופני עשוי למנוע תחלואה במחלות בעלות מאפיינים גנטיים כגון : מחלות לב, סרטן, השמנה ועוד. כאן התקבלו תוצאות מפתיעות, מתברר שבאמצעות אימון גופני סדיר לאורך מספר שנים ניתן להתגבר על הנטייה הגנטית להתבטאותן של מחלות שונות כולל השמנה. לדוגמא בקרב הסובלים מהשמנת יתר, למרות שבתגובה לאימון גופני של מספר שבועות חלק מהמתאמנים יאבדו רק כק”ג אחד או שניים ממשקלם . בטווח הארוך של מספר שנים, מתברר שאימון גופני עשוי לגבור על הנטייה הגנטית להשמנה. מחקרים שעקבו אחר זוגות של תאומים זהים בעלי נטייה להשמנה שאחד היה פעיל גופנית והשני לא.
התברר שאימון גופני מנע את השמנה בקרב התאום הפעיל. גם במחלות נוספות כגון מחלת לב, אימון גופני סדיר של 4 פעמיים שבוע למשך כ50 דקות הפחית בצורה משמעותית את הסיכוי לתחלואה. שוב התברר שלמרות שחלק קטן מהמתאמנים ישפר רק במעט את פרופיל גורמי סיכון שלו: כגון שומני הדם, לחץ דם, ועוד. לאורך זמן , אימון גופני יפחית ב50% את הסיכוי לתחלואה במחלות לב. ההסבר להבדל זה, שאימון גופני מפחית גם את התהליכים דלקתיים בגוף אשר מעורבים בהתפתחותן של מחלות שונות.
לסיכום, היכולת שלנו להגיע להישגים ספורטיביים, ומראה אתלטי כמו מישל אובמה תלוי ברובו במטען הגנטי שלנו. אבל אימון גופני סדיר לאורך זמן כן עשוי להשפיע על הנטייה הגנטית ולמנוע השמנה ותחלואה במחלות רבות.